At handle på det man mærker

Mødet har varet præcis 43 minutter. Det ved man, fordi man har kigget på klokken, siden det startede. Hvornår kommer pausen? Man skifter siddestilling undervejs i håbet om, at det kan kvikke en lidt op. Krydser benene den ene vej. Tager den sidste tår af en lunken kaffe. Krydser benene den anden vej. Ranker ryggen. Falder sammen igen. Man keder sig og undrer sig over, hvorfor man overhovedet skal være her. ”Det har jo intet med mine arbejdsopgaver at gøre”, tænker man. 

Efter det 53. minut er der en, der siger, at det nok er på tide at tage en kaffepause. Hurtigt trisser man ud til kaffemaskinen. Endeligt et åndehul, hvor man kan fortælle sine kolleger, hvor spild af tid, mødet er. Kollegerne stemmer i, mens kaffemaskinen arbejder på højtryk. Alle skal have fyldt koffein depoterne op og frustrationerne ud: ”Jeg er heller ikke tilfreds med beslutningen”, ”hvorfor ser Karsten så utilfreds ud?”, ”du er ikke den eneste, der ikke forstår det”. Kommentarerne bliver udvekslet, lige indtil der er en, der kigger på klokken og siger, at mødet starter igen. Så fortsætter sniksnakken indtil man står foran døren til mødelokalet, hvorefter man i stilhed går ind, mens man sender hinanden indforståede blikke. 

Vi mærker frustrationer, men vi gør ikke noget ved det. Det er, hvad organisationspsykolog Lotte Svalgaard kalder for mindful undgåelse. 

Hun satte sig for at undersøge, hvorfor man ikke handler, på det man mærker. Hun holdt oplæg om sine opdagelser på Klean Masterclass 2020.

Lotte Svalgaard

Lotte Svalgaard er organisationspsykolog. Hun er optaget af, hvordan vi i en organisation bliver bedre til at italesætte det irrationelle og det emotionelle på en måde, så det møder mindre modstand. Hun er forfatter til bogen “Elefanten i rummet” - om modet til at handle på det du mærker.