Hvad er dine digitale udfordringer?
Inviter dig selv til en uforpligtende snak og en kop god kaffe.

70 20 27 97

Test og Kvalitetskontrol

Ethvert udviklingsforløb har fokus på to afgørende parametre; kvalitetskontrol og brugeroplevelse. Er vi entreprenører, der bygger et hus med et skrøbeligt fundament, kan det give problemer, når førstesalen bygges oven på, og katastrofen kan være fatal, når vi kommer til anden etage. Samme princip gælder for udviklingen af websites.

Derfor kvalitetssikrer vi gennem hele projektforløbet og gennemgår alle dele af koden i et klart mål om at skabe en stabil og driftsikker løsning. 

Men ikke al kvalitetskontrol handler om kode. Udover den minutiøse gennemgang af koden for websitet, er et andet kvalitetsmål at sikre en god og positiv brugsoplevelse, når besøgende rammer dit website.

QA Manager Lars Blomgren fortæller om test:

 

Flersidet teknisk testproces 

Den tekniske test er en forudsætning for et driftssikkert og teknisk velfungerende website. Processen er ensartet og systematisk og opdelt inden for områderne funktion, browser, performance og sikkerhed.. 

  • Funktionstesten afprøver alle kundevendte og redaktørmæssige forhold. Virker funktionerne hensigtsmæssigt for både brugeren/kunden, der besøger sitet og redaktøren, der arbejder med indholdet?
  • Browsertesten tjekker, om websitet ser korrekt ud i browseren. Vi tester ofte på 10-15 browsere og enheder.
  • Performancetesten omhandler websitets hastighed. Lever det op til de definerede performancemål? Og vedbliver vi at holde målene, for hver gang, mere kode bygges til? 
  • Sikkerhedstesten afprøver den digitale sikkerhed - kort og godt, om websitets kode er sikret imod ubudne gæster og andre med urene motiver.

En øget kvalitetssikring sørger for, at samtlige tests i processen bliver dokumenteret og fejl bliver rettet, før ny kode bygges oven på.

 

Automatiseret test

God, manuel test er tidskrævende. Specielt når der skal testes om ny funktionalitet har indflydelse på gammel funktionalitet (regressionstest). Med testautomatisering kan store dele af denne type test foretages af maskiner, som efterlader svar på, om noget fejler.

Vi anbefaler automatiseret test til løsninger, som er tidskrævende at teste, eller hvor flere hjemmesider bygger på den samme kodebase. Opstartsomkostningerne tjenes let ind over tid, og alle har 'ro i maven' fordi der kontinuerligt kommer tilbagemelding om løsningens sundhedstilstand.

 

Hvornår er kvaliteten god nok?

Der findes ikke fejlfrie hjemmesider. Men en god testproces sikrer, at det er meget få brugere, som oplever fejl. Skal hjemmesiden testes, så alle brugere får den perfekte oplevelse, fordrer det et stort budget, hvilket ofte ikke står målt med udbyttet af en nul-fejl politik.

En væsentlig del af et udviklingsforløb er at afstemme forventningerne til kvaliteten af den færdige løsning. F.eks. til hvilke browsere og enheder løsningen skal være fejlfri i, og hvilke vi f.eks. kan leve med små visuelle fejl i, fordi antallet af brugere på en given browser er minimalt. 

 

Kvalitet handler ikke bare om kode

Kodekvaliteten er naturligvis afgørende for, om en hjemmeside eller app ser ud som den skal, og om den virker som forventet. Men er den grundlæggende systemarkitektur ikke veldefineret, og beskrives den enkelte funktionalitet dårligt, kan selv de dygtigste udviklere oftest ikke sikre den rette kvalitet. Hele processen omkring udviklingarbejdet er altså afgørende for den gode kvalitet. 

Hvordan måles kvalitet?

God kvalitet er ikke entydigt. Hos Klean benytter vi en række værktøjer på alle udviklingprojekter, og benchmarker projekterne mod hinanden. Det er naturligvis ikke den eneste sandhed, men det giver gode fingerpeg om den overordnede kvalitet. Her er et par eksempler på tests, vi udfører kontinuerligt i alle udviklingsprojekter:

Frontendkode: Er html koden korrekt, eller er der fejl som kan medføre problemer med visning i nogle browsere, lavere placeringer på Google mm. ? Test din hjemmeside på w3.org

Performance: Har vi gjort alt det vi kan for at hjemmesiden er så hurtigt, at vores kunder foretrækker vores frem for konkurrenternes ? Test din hjemmeside på gtmetrix.com

Mobilvenlighed: Google er mindre tilbøjelig til at vise dig i søgeresultaterne, hvis din hjemmeside ikke er optimeret til små skærme. Test om din hjemmeside er mobilvenlig på thinkwithgoogle.com

 

Brugertests

Med en god testproces følger brugsoplevelsen som den ultimative kvalitetskontrol. Et stabilt, hurtigt og sikkert website lider en nådesløs (hurtig) død, hvis ikke brugerne kan finde ud af at bruge det.

I målet om at sikre den bedste brugsoplevelse udvælger vi funktioner i løsningen, som vi tester på reelle brugere. En brugertest kan tage udgangspunkt i alt fra håndtegnede skitser og minimalistiske wireframes til færdig kode og prototyper. Fælles for brugertests er, at deltagerne er tilfældige personer inden for websitets målgruppe.

Tests afholdes både som ”tænke højt”-test i selskab med den enkelte bruger eller udelukkende online. Hertil dokumenteres testen enten skriftligt eller via eksempelvis video.

Med værdifuld og konkret feedback fra potentielle brugere justerer og tilpasser vi websitet og sikrer herigennem en brugervenlig tilgang målrettet den enkelte løsning.

Vi anvender også brugertests som temperaturmåling på eksisterende websites forud for udviklingsprojektet. Her stiller vi skarpt på, hvordan brugeren interagerer med websitet og afdækker, hvilke tiltag og hvor der skal sættes ind i målet om at skabe en højere konvertering.

Følg os her