Menneskelighed og systemer
Unge danskere har en tendens til at købe nyt tøj frem for at vaske det snavsede. I USA forbruger man 400 procent mere end bare for få årtier siden. 70 procent af det tøj, man køber, forbliver ubrugt. Man bruger i gennemsnit et stykke tøj 5 gange. Det har undersøgelser vist.
Når man ser en problematik i verden, vil en iværksætter prøve at finde en løsning. En løsning finder man ved at opfinde et system. Systemer kan være rigtig nyttige - der er bare ét problem med dem. De er ikke særlig menneskelige. De kan ikke forudsige, hvordan forbrugere vil reagere.
Idéen, systemet, løsningen kan være nok så god. Men hvad er den værd, hvis ikke den bliver brugt af nogen?
Man bliver nødt til at tage højde for, hvad der sker, når en idé rammer et menneske.
Dét er centrummet for, hvornår noget er en god idé. Mennesket.
Det erfarede Vigga Svensson, der har skabt to virksomheder, før hun skabte Countinued, som hun arbejder med i dag. Først skabte hun et godt produkt. Virksomheden gik konkurs. Dernæst skabtehun et godt system. Virksomheden blev solgt uden profit. Så skabte hun Continued. Bingo.
Her havde hun medregnet en helt afgørende faktor. Hun tog mennesket med i ligningen, da hun lagde sin virksomhedsstrategi. I dag samarbejder hun med mode-brands som Levi's og Ganni.
Vigga Svensson holdt på Klean Masterclass 2020 oplæg om, hvad hun har lært at sin innovative rejser med tre startup-virksomheder på cv’et.
Vigga Svensson
Vigga Svensson er tidligere radio- og TV-vært. Hun var vært på Det elektriske barometer og i 18 år stemmen på TV2 Zulu. Hun grundlagde tøjmærkerne Katvig og Vigga - en platform for økologisk børnetøj baseret på en cirkulær forretningsmodel. Hun har senest grundlagt virksomheden Continued, der skal få os til at leje i stedet for at eje vores modetøj. Om at bruge en teknologisk platform til at ændre måden vi forbruger på.
