Forretningsmodeller og tilpasningsevne

”Sælg ikke biler – sælg køreture,” siger Brad Templeton, der er softwareingeniør i Google. Han har en pointe. Hastighed er en præmis i dag. Verden bevæger sig hurtigt. Virksomheder skal tænke ud af boksen, hvis de ikke skal gå nedenom og hjem. Men hvad skal man egentligt gøre, hvis man vil sikre sin overlevelse?

Store virksomheder er som regel blevet store, fordi de er gode til at eksekvere. De står på et fast fundament. Startup-virksomheder derimod ved ikke, hvordan de skal lykkes, så de prøver en masse ting af for at se, hvad der fungerer. Hvis de skal opnå succes, kræver det, at de har et AA mindset. Det står for attack og agile. De skal turde fejle, opsamle erfaringer, korrigere og derefter køre videre for at findes deres vej. Det er et must for startups – men faktisk også for i forvejen succesfulde virksomheder. I hvert fald hvis de vil blive ved med at være succesfulde. 

En virksomhed som Vestas bliver set som en stor spiller i det danske erhvervsliv. Internationalt kæmper de mod meget større virksomheder som for eksempel Siemens. Vestas ændrer kurs. 

De vil ikke længere være en virksomhed, der har som hovedmål at producere vindmøller. De vil i stedet være en teknologivirksomhed med fokus på at lagre og sælge strøm. 

Vestas lægger kursen om og ændrer deres forretningsmodel. Det er klogt, og det er kernebegrebet for virksomheders overlevelse i en omskiftelig verden. Forretningsmodeller.

Torben Storgaard var på Klean Masterclass 2018 ude at holde oplæg om netop det, og hvorfor det er vigtigt at også store virksomheder har et AA mindset.

Torben Storgaard

Torben Storgaard fortæller om moderne forretningsmodeller og om nutidens præmisser for succesfulde virksomheders strategiarbejde.