Kunst på hjernen
“All art is quite useless” - sådan skrev den irske forfatter Oscar Wilde I 1890. Og på sin vis har han ret. Vi vurderer en hammer på, hvor god den er til at hamre med, men det er vanskeligt at bedømme kunst på, hvor god den er til at være kunst. Den har så at sige ingen funktion ud over ikke at være praktisk anvendelig. Men kunsten rummer et utal af muligheder - også set med forretningsbrillerne.
Anders Cederholm var godt og grundigt træt af kunstverdenens elitære nepotisme, så han satte sig for - med egne ord - at demokratisere kunsten og gøre den tilgængelig for et større publikum. Derfor udviklede han platformen ArtBoost, som er søsat med det formål at være verdens største og mest gennemsigtige økosystem for kunsthandel; en digital markedsplads.
På Masterclass 2021 indviede han os i sit arbejde med kunst, som er langt mere praksisorienteret og jordnært, end emnet tillader en at tro. For i Anders Cederholms univers behøver kunst og kunstens væsen ikke være en højstemt sfære, der er forbeholdt de få. Det er ikke noget, vi behøver forstå ned i kunsthistoriske detaljer og finesser, men først og fremmest noget, vi kan mærke og føle - helt ind i hjernens dopaminniveauer.
Selvom kunst og investeringer godt kan virke som et umage makkerpar, kan det faktisk måles på en virksomheds produktivitet, når medarbejderne er omgivet af kunst og planter, og når der er rum til at forbyde sig i sine omgivelser. Kunst og æstetisk arkitektur, sagde Cederholm, har nemlig en terapeutisk effekt på mennesker. Vi kan være nok så kløgtige og kreative, men hvis vi bevæger os rundt på linoleumsgulve og sidder side om side i monokrome plastikbåse under blanke vægge, er det meget at forlange, at idéerne skal trives. Kunst er nemlig også - som digitale platforme - en skalerbar størrelse, der går fra det enkelte menneske til en større samfundseffekt. Den gør os ganske enkelt gladere og mindre stressede.
Hjernen er som en muskel, der skal bruges og stimuleres, og derfor er måske ganske passende, at Cederholm henviste til den tidligere AROS-direktør og MasterClass-oplægsholder, Erlend Høyersten, som har stået på mål for, at et museum - og kunsten i forlængelse - kan bruges som et mentalt fitnesscenter; et særligt rum, hvor vi kan sætte farten ned og løfte blikket lidt fra det moderne samfunds effektiviserings- og optimeringsmodeller.
Anders Cederholm
Anders Cederholm står bag ArtBoost.com, hvor han er CSO og Co-founder. Han er på Forbes liste 30 under 30 og kreativ iværksætter. Han grundlagde ArtBoost.com på en drøm om at gøre livet lettere for 50 millioner kunstnere og lave verdens største øko-system for kunst. ArtBoost.com har henad vejen ændret forretningsmodel, men med flere tusinde kunstnere på platformen fra hele verden er ambitionen stadig at demokratisere kunstverdenen og etablere en platform, hvor kunst gøres mere tilgængelig end hos gallerierne og at sikre, at midler sendes tilbage til kunstnerne. Hvem er kunderne og hvad siger de kunst gør ved det fysiske RUM?
