Forside » Klean weblog - om bedre websites » Tilgængelighed - nu også for blinde

Tilgængelighed - nu også for blinde

Hvornår har du sidst tænkt over, hvem der har adgang til det der bliver lagt på nettet? Mange kan nok nikke genkendende til, at tilgængelighed er et fagområde, der ofte risikerer at blive underprioriteret eller decideret overset.

Den 17 marts 2012 tog Mads Brugger og Mikael Bertelsen fat på en debat omkring tilgængelighed for blinde i programmet 'Interne Affærer' på Radio24syv. Med gæst og lydtekniker Allan Mikkelsen, som repræsentant for blindesamfundet, blev der snakket tilgængelighed på blandt andet radio24syv.dk og dr.dk.

'Du kan ikke sætte det igang og du bliver fremmedgjort og lukket ude' - sådan resumerer Mads Brügger Allan Mikkelsens udtalelser om den generelle oplevelse af dr.dk's undersider, hvis struktur beskrives som omskiftelig og ofte 'uopmærket'. Radio24syv får en noget mere behagelig medfart, og omtales som nemt navigerbar og overskuelig, ikke mindst på grund af en målrettet implementering af hovedmenuen til blinde. Med Radio24syv's fremtidige visioner om at gøre lydfiler søgbare for Google, tegner den nye online del af kanalen til at blive et af de mest tilgængelige radiotilbud på nettet.

Men hvad er hemmeligheden bag at opbygge en hjemmeside, så den bliver forståelig for en bred vifte af brugere? Et af de vigtigste punkter er ganske simpelt at lade indholdets struktur og opmærkning tale for sig selv. Med en solid og godt opmarkeret html-struktur, kan man nå rigtigt langt i forhold til blinde.

For en blind er det for eksempel betydningsfuldt, at hovedmenuen er tydeligt adskilt og fremhævet fra resten af sidens indhold, så man ved hjælp af en skærmlæser og quickkeys nemt kan lokalisere og navigere sidens logiske opbygning. Hertil kommer en forståelig navngivning af elementer, som hovedmenuens knapper og en beskrivende 'alt' tekst, der giver en idé om elementets egenart og den handling et klik medfører. 

Her er en række punkter du skal huske, hvis du vil være tilgængelig på nettet:

Struktur:
1. En solidt opbygget html-struktur med tydeligt opmærkede og stabile hovedsektioner.
2. Korrekt semantik med brug af html5 markup, så hvert elements type så vidt muligt forklarer position i hierakiet og funktion. Eksempelvis 'article', 'summary' og 'blockquote'.

Tekst og lyd:
1. Navngivningen af elementer og opmærkningen i 'alt' tags skal snakke for sig selv og gerne fungere som indikatorer af både funktionalitet og relation.
2. Video og billeder bør tilknyttes tekst eller lyd, der forklarer det visuelle indhold og eventuelle relationer til andre elementer på siden.

Navigation:
1. Muliggør at brugeren kan tilgå al funktionalitet fra et keyboard.
Opbyg sidens navigation hierakisk.
2. Komplicerede sammenhænge i navigation, struktur eller rækkefølge forklares i en tilknyttet tekstfil.

Hør den omtalte udsendelse af 'Interne Affærer' her.

 
 
 

Kommentarer: 1

Super god post Lars. Det er et vigtigt og ofte overset emne. Desuden har bevidst optimering til blinde typisk den positive sideeffekt, at ens site bliver bedre for Google - og måske kommer den endda til at se godt ud på tværs af browsere. Man kommer langt med god HTML :-)

Skrevet af Peter Sejersen 2. april, 2012 kl. 9:57

Skriv din kommentar...

Kommentar:  

Navn:  

E-mail:

Hjemmeside:

1. Tryk Preview for at gennemse din kommentar.
2. Tryk herefter Gem for at publicere den.